KARITE OD PODSTAW

Co to jest Karite. Mały przewodnik: pochodzenie, właściwości, zastosowanie.

O nazwach i ciekawostkach Karite dowiedzieliśmy się z artykułu „21 Sposobów na Karite”. Wracając do obiecanego tematu pragniemy przedstawić Państwu naszego bohatera krok po kroku.

POCHODZENIE

Masło Karite (masło Shea, masło Galam) to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka jest drzewem rosnącym na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki w małych wioskach Sahelu. Rośnie wyłącznie w dzikim, pierwotnym buszu, o specyficznym mikroklimacie.

Służy rytualnym namaszczeniom, żywi, leczy, pozwala przetrwać i wyznacza rytm życia.
Gatunek ten jest wpisany na listę gatunków zagrożonych w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych (IUCN), głównie ze względu na pożary buszu, wywoływane przez człowieka.

Nie można go uprawiać na plantacjach ponieważ pierwsze owoce z których wytłacza się masło Karite zbiera się dopiero po 30-40 latach, a sam masłosz żyje do 300 lat. W tym czasie drzewo osiąga wysokość od 15 do 25 m. Każdego roku z jednego drzewa można zebrać średnio od 15 do 20 kg świeżych owoców, co oznacza 3 do 4 kg suchych migdałów, daje nam ok.1kg. masła Karity. Okres kwitnienia następuje w porze suchej i trwa 2 miesiące. Owoce dojrzewają 5 miesięcy. Drzewo ma twarde, skórzaste liście i mlecznobiały sok. Owoce masłosza rosną w gronach, złożonych z wielu owoców o jajowatym kształcie, koloru od ciemnozielonego do brunatnego, o rozmiarach od 4 do 8 centymetrów długości. Jest to mięsista jagoda, zawierająca jeden lub dwa twarde migdały (podobne do nasion awokado), białawego koloru, otoczone cienką łupinką i miąższem (55%). Każdy migdał zawiera substancję oleistą (45% tłuszczu), stanowiącą około połowy jego masy.
Trwałość masła karité wynosi około dwóch lat. Składniki owoców drzewa karite można podzielić na dwie kategorie. Pierwsza z nich to tzw. frakcja hydrolizująca (zmydlająca) odpowiedzialna za większość właściwości nawilżających.
Druga kategoria to grupa związków niehydrolizujących, które posiadają właściwości lecznicze. Masło karite swoją siłę działania czerpie z połączenia składników z obu grup,
ale to, co odróżnia je od innych tego typu substancji, to wyjątkowo wysoka zawartość składników niehydrolizujących obejmujących ważne substancje odżywcze, witaminy i inne fitoskładniki o własnościach terapeutycznych.

WŁAŚCIWOŚCI
Owoce Karite wyglądem przypominają żołędzie. W środku orzecha masłosza znajduje się pestka z której tłoczony jest olej.Te twarde nasiona odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów. Posiadają nienasycone kwasy tłuszcowe omega 4,6,9 i (4%-9%) substancji nie zmywalnych. Stąd zasadność stosowania w wodzie ( kąpiel), na włosach przed umyciem ( forma rekonstrukcji włosa), twarz, dłonie podczas mrozu. Doskonały do przesuszonych dłoni (np.po środkach dezynfekujących) pomaga również we wszystkich przypadłościach skóry związanych z suchością (np.atopowe zapalenie skóry). Alantoina zawarta w maśle karité przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych. Jest używane do wygładzania blizn. Masło karité normalizuje rogowacenie się naskórka. Nadaje skórze delikatny, zdrowy wygląd. Znajduje zastosowanie również w przypadkach alergii, łuszczycy i dermatoz. Jego wlaściwosci wynikają między innymi, z zawartości witamin i mineralów oraz kwasów stearynowego i oleinowego. Tlumaczy to dobrą osłonę warstwy lipidowej naskórka. Nie jest komedogenne, działa łagodząco i kojąco również na cerę trądzikową i tłustą.

Mieszkańcy Sahary smarują się masłem karité przeciwko wysuszającemu działaniu wiatru. Ponadto w Afryce stosuje się masło Karité w przypadkach reumatyzmu, bóli mięśni i stawów. Kobiety ciężarne używają je przeciwko rozstępom, a później do pielęgnacji niemowląt.

  • zawiera witaminę A i witaminę E,
  • odpowiada za głębokie nawilżenie skóry,
  • zawartość witaminy F odpowiada za rozluźnienie mięśni,
  • pozostałe substancje wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, dzięki czemu poprawiają elastyczność,
  • masło shea (karite) jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym i o niskim współczynniku (ok. 5 SPF).
  • jest naturalnym konserwantem.

W stanie surowym ma kolor kości słoniowej, przy czym bardziej przetworzone wersje są białe. Masło shea jest jadalne i jest używane do przygotowywania żywności w niektórych krajach afrykańskich.

ZASTOSOWANIE

Masło karite znajduje duże zastosowanie w kosmetyce. Występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy (różne typy cery),  olejkach do masażu, emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów słabych, suchych lub kręconych. W maskach i szamponach. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością masła shea.

Jako półprodukt funkcjonuje też w artykułach spożywczych, np. wyrobach czekoladowych, a od 2012 roku może być używane jako biomasa na cele energetyczne. Jest też doskonałym impregnatem drewnianych mebli i instrumentów.

RAFINOWANE CZY NIE? I jeszcze inne ciekawiostki:

  1. Nierafinowane Karite zwiera lateks i chociaż w niewielkiej ilości, to osoby uczulone, alergicy powinni zachować ostrożność w zastosowaniu Karite NIERAFINOWANEGO.
  2. Tylko masło rafinowane zapewnia odpowiedni stopień czystości biologicznej. Dziś rafinacja przebiega systemem naturalnym bez chemii. 40 lat temu używano chemicznych związków do rafinacji dlatego  spotykamy się z nieprawdziwą informacją na ten temat.
  3. 100% Masło Karite nigdy nie będzie płynne w temperaturze poniżej 34 stopni. Od tej właśnie temperatury (rozpuszczając w dłoniach) masełko zamienia się w postać płynną. Jeśli więc w składach czytamy, że dany produkt to 100% karite w stanie płynnym oznacza to, że nie jest czystą jego postacią.
  4. Do rafinacji masła karite potrzebna jest wysoka temperatura, ale nie wyższa niż 100 stopni C. PAMIĘTAJMY: Karite traci właściowości odżywcze dopiero w temperaturze powyżej 400 stopni C.
  5. Jeśli masz ochotę na zakup Karite nie rafinowanego, zrób to tylko w miejscu gdzie udostępniona Ci zostanie KARTA CZYSTOŚCI BIOLOGICZNEJ.
  6. Przyroda jest mądra i bardzo dla nas łaskawa, ale oprócz jej doskonałości spotykamy się z różnymi zanieczyszczeniami nie tolerowanymi przez organizm ludzki.

Temat Karite jest nie kończący się.Ten wspaniały w 100% naturalny produkt mieści w sobie ogromne możliwości. Mam nadzieję, że udało nam się przekonać naszych czytelników, że Masło Karite (shea) to surowiec, który ze względu na swoje wyjątkowe właściwości posiada wszechstronne zastosowanie.